در این نوشتار قصد داریم با تشریح کامل و مفصلی از موضوع کیفیت رنگ روغن ماریس در خدمت شما خوانندگان و مخاطبین گرامی باشیم. هنر نقاشی یکی از زیباترین هنرهای سطح دنیا می باشد و به نوبه خود دارای سبک های و متدهای متنوع و گوناگونی نیز می باشد. یکی از این سبک ها، سبک نقاشی روی بوم با رنگ روغن می باشد.
در ادامه بحث و مقاله خود در خصوص کیفیت رنگ روغن ماریس ، برای بسط و تشریح بهتر موضوع، به طراحی، بررسی و پاسخ سوالات ذیل خواهیم پرداخت:
آیا با تکنیک های نقاشی با رنگ روغن ( بر روی بوم) آشنایی دارید؟
مهم ترین لوازم و تجهیزات برای نقاشی به سبک رنگ روغن چیست؟
در زمینه نقاشی رنگ و روغن چه نکات مهم و ظریفی وجود دارد که ما باید آن ها رعایت نماییم؟
آیا با انواع رنگی های روغنی و کاربردی در نقاشی رنگ و روغن، آشنایی دارید؟
مهم ترین تفاوت ها، میان رنگ های روغنی سنتی، رنگ های آلکیدی و رنگ روغن هایی که در آب حل می شوند، چیست؟
در حال حاضر رنگ روغن های ماریس دارای چه تنوعی بوده و چه مدل هایی از آن، در بازار موجود می باشد؟
مهم ترین مشخصات انواع رنگ های موجود به ویژه رنگ روغن های ماریس در نقاشی بوم چیست؟
مهم ترین اشتباهات در زمان استفاده از انواع رنگ های روغنی، چیست؟
جمع بندی و نتیجه گیری:
این یکی از تکنیک ها و سبک ها در هنر نقاشی می باشد. در این روش از رنگ روغن برای نقاشی استفاده می شود. در ادامه مقاله و مبحث خود، این روش را به همراه همه لوازم و تکنیک های مرتبط با آن شرح خواهیم داد.
روغنی که در رنگ روغنی مربوط به نقاشی مورد استفاده قرار می گیرد، با روش ها و متدهای گوناگونی به دست می آید که از رایج ترین روش ها برای تولید این روغن می توانیم به این مورد اشاره داشته باشیم :
که برگ های گیاه کتان را بجوشانیم و پس ازآن، روغن آن را بگیریم. در نظر تاریخی، نخستین نمونه ها از نقاشی های کشیده شده با رنگ روغن، می توان به نقش های بودا که در غارهای بخش های مرکزی کشور افغانستان وجود دارد، اشاره کنیم. این نمونه های نقاشی، در حدود سال 650 میلادی رسم و طراحی شده اند.
در این نمونه از نقاشی، یکی سری رمز و رموز برقرار است و به این علت، در ذهن بیشتر اشخاص، این متد و سبک از نقاشی از اعتبار بالاتری نسبت به سایر روش ها برخوردار می باشد. از طرفی ما نمی توانیم لذت کار کردن و نقاشی با کمک رنگ روغن را، انکار نماییم . برخی از رنگ های روغنی که خالص می باشند، دارای بو ورایحه هایی خوشایند هستند.
از مهم ترین لوازم در نقاشی رنگ روغن می توانیم موارد زیر را نام ببریم:
این نکته را همواره مد نظر داشته باشید که ، در زمانی که تصمیم دارید قلم موهای خود را برگزینید، بهتر است به دو موضوع مهم توجه داشته باشید : اول از همه چیز، شکل مناسب را برای قلم موی خود انتخاب نمایید و در وحله دوم، به الیاف تشکیل دهنده قلم موی خود توجه بیشتری داشته باشید. به لحاظ شکلی و همچنین جنس الیاف، در حال حاضر تنوع زیادی از انواع قلم موها در بازار موجود می باشند.
البته از پر کاربرد ترین و مفیدترین آن ها می توانیم مواردی هم چون: قلم موهای گرد، قلموهای صاف، قلم موهایی با رنگ روشن و دارای رنگ فندقی را نام ببریم. قلم موهایی که شکل گرد دارند ، دارای سری گرد و از طرفی دارای نوک تیزی می باشند. این نمونه های قلم مو ، بیشتر برای رسم خطوط نازک و باریک و یا گذاشتن نقطه در نقاشی های ما ، کاربرد دارند.
همچنین قلم موهایی که صاف هستند و یا دارای رنگ روشنی می باشند، از نظر اصولی دارای سری های با شکل مربع می باشند و این قلم موها با این ویژگی های بیان شده ، بیشتر برای نقاشی ها و طرح هایی که حالت مستطیلی دارند، استفاده می شوند. طول موها در این مدل قلم موها( رنگ روشن) نسبت به قلم موهای صاف، کوتاه تر و کوچک تر می باشند.
مدل های فندقی قلم موها، دارای نوک صادفی هستند. البته نوک ها و سری هایی که به شکل بیضی یا بهتر بگوئیم تخم مرغی شکل هستند، جهت حرکاتی باریک و هماره ظرافت و نیز در منطقه ای وسیع تر، کاربرد بیشتری داشته و مناسب تر هستند. درکل باید گفت که قلم موهایی که نوع رنگ فندقی هستند، دارای کاربردهای فراوانی بوده و به نسبت دیگر انواع قلم موها، از آن ها بیشتر استفاده می شود.
مویی که در این قلم موها به کار می رود، بیشتر از پوست حیوانات و در برخی موارد نیز از الیاف مصنوعی به دست می آید. در برخی از جانوران مانند گراز، موها از حالت ارتجاعی بیشتری برخوردار هستند.
به طور معمول نیز برای ساخت قلم موها و در بخش موهای نوک قلم مو، از موهای مناسب گرازها استفاده می شود. قلمویی که از موهای یک گزار تولید شده باشد دارای سختی بیشتری نسبت به قلموهای تولید توسط موهای سمور می باشد. در واقع قلموهای تولیدی به کمک موهای گراز، در نقاشی های که به خطوط ضخیم تر و البته خشن تری نیاز می باشد، کاربرد بیشتری دارند.
این موضوع را نیز مد نظر داشته باشیم که قلموهای ساخته شده الیاف مصنوعی، به هیچ عنوان دارای ستخی و استحکامی شبیه قلموهای تولیدی از موی حیوانات نمی باشند. البته تمیز کردن این مدل از قلموها بسیار ساده تر از انواع دارای موی جانوران می باشد.
در مورد تمیز کردن قلموهای دارای الیاف مصنوعی، به دفعات نسبتا زیادی می توان روی آن ها از مایعات و شوینده های شیمیایی و انواع حلال ها، استفاده نمود.
در نقاشی به سبک رنگ روغن از یک سطح ویژه به نام بوم استفاده می شود . در این سطح به طور معمول، یک پارچه از جنس کرباس در درون یک قاب چوبی، کاملا کشیده شده است . در واقع سطح این بوم در قبل از شروع به نقاشی باید روغن خورده باشد و در کل از قبل از آغاز کار نقاشی همه کارهای لازم روی ان انجام شده باشند.
خود بوم ها نیز دارای مدل ها و انواع نسبتا متنوعی هستند که مهم ترین آن ها به شرح ذیل می باشند:
معمولا این بوم های از نظر اقتصادی، به صرفه تر از بوم های بازاری و آماده می باشند. البته ساخت آن ها تا حدودی به دقت بالا نیاز داشته و اندکی نیز خسته کننده می باشد. همچنین در مواردی که ما بخواهیم برای بوم های مورد نقاشی خودمان، سایزهای دلخواه و سفارشی را داشته باشیم، این نوع بوم ها بهتر از بوم های آماده هستند.
بوم های آماده و بازاری: معمولا این مدل بوم ها از قیمت بالاتری نسبت به بوم های ساخت دست خودمان برخوردار هستند. از مهم ترین مزیت های این نوع بوم، آماده بودن و صرفه جویی در زمان ما می باشد. معمولا در این بوم های آماده از کرباس هایی با کیفیت پایین استفاده شده و در کل جنس خیلی خوبی ندارند.
یکی دیگر از لوازم و تجهیزات مورد نیاز در نقاشی به سبک رنگ روغن، پارچه کرباس می باشد که در کارهایی که حالت تمرینی و خانگی دارند، مفید است.
چارچوب ها و یا پنل هایی که برای کار نقاشی رنگ روغن آماده شده اند .
که می بایست دارای یک سطح صاف و بدون ناهمواری باشد.
معمولا پالتی هایی که در نقاشی رنگ و روغن مورد استفاده قرار می گیرند، دارای شکل بیضی و به صورت صاف می باشند و یا این که، تخته ای چوبی هستند که یک فرورفتگی و حفره در آن ها برای جای انگشت شست قرار داده شده است، که به این صورت بتوانیم پالت را بهتر در دست نگه داریم .
زمانی که قصد دارید که کار نقاشی رنگ و روغن را روی بوم انجام دهید، می بایست از چند روز قبل تر از آن ، پالت های چوبی خود را با روغنی با نام روغن بزرک، چرب کنید. سپس می توانید از رنگ های روغنی خود روی سطح چوب و پالت استفاده نمایید. به این صورت دیگر نگران جذب شدن رنگ روغن خود به سطح چوب نباشید.
همچنین می توانید به جای پالت های چوبی ، از سایر گزینه ها نظیر پالت هایی با جنس کاغذی، سینی هایی که لعاب دارند و یا حتی شیشه استفاده نمایید، که معمولا این مدل های اخیر دارای کاربردهای عملی کمتری می باشند.
چون معمولا برای نگه داشتن و ثابت ماندن بوم خود، به یک سه پایه ایستاده و محکم، که بدون حرکت و لرزش باشد، نیاز دارید. بهتر است برای این منظور از یک سه پایه چوبی و محکم استفاده نمایید.
با داشتن چنین جعبه ای دیگر برای نگه داری و یا گم نشدن لوازمی هم چون: قلم موها، رنگها، روغن بزرگ، پالت ها، پارچه کرباس، ظرف شیشه ای برای شست و شوی قلموهای رنگی و ... جای هیچ گونه نگرانی نمی باشد.
8-کاردک پالت : یکی از دیگر لوازم مهم که معمولا در نقاشی رنگ و روغن باید همراه شما باشد، کاردک پالت می باشد. مهم ترین کاربرد این ابزار، این است که بتوانیم به کمک آن، رنگ را روی پالت به هم زده و مخلوط نماییم.
به جز کاردک پالت، معمولا کاردکی دیگری نیز مورد استفاده نقاشان رنگ و روغن می باشد که به آن کاردک نقاشی می گویند. به کمک این کاردک می توانیم از رنگ های موجود بر روی سطح نقاشی خود استفاده نماییم و با کاردک برخی از رنگ ها را روی نقاشی خود بکشیم.
9-پارچه : معمولا از پارچه ها برای نظافت برس و همچنین نظافت کلی لوازم استفاده می شود که به جای آن می توان از حوله های کاغذی نیز استفاده نمود.
در ادامه توجه شما را به نکات مهم و البته ظریفی که لازم است در هنگام نقاشی رنگ و روغن مورد توجه قرار دهید، جلب می کنیم.
1-از زیاد مخلوط کردن انواع رنگ های روغنی با هم پرهیز نمایید، به خاطر این که ممکن است در نهایت، رنگ به دست آمده کدر و یا تیره باشد.
2-تعدادی از رنگ هایی که بیشتر مورد استفاده شما می باشد را در پالت خود قرار داده و از گذاشتن همه رنگ ها روی پالت خودداری نمایید. ضمنا بهتر است که از هر کدام از رنگ های مورد نظر خود، به میزان کمی از قوطی مربوطه خارج نمایید.
3-همواره از دو شیشه از انواع مایعات حلال رنگ استفاده نمایید. می توانید یکی از این شیشه ها را تنها به عنوان رقیق کننده رنگ ها استفاده نمایید و از شیشه حلال دوم نیز برای پاکیزه و تمیز نمودن قلم موهای خود استفاده کنید.
4-بهتر است که از یک رنگ دلخواه برای پس زمینه نقاشی خود استفاده کنید، تا این که بخواهید کل نقاشی خود را روی یک صفحه بدون رنگ و سفید بکشید.
خوشبختانه زمان نسبتا زیادی طول خواهد کشید تا رنگ های روغنی روی سطح بوم، به طور کامل خشک شوند و یه این صورت شما فرصت نسبتا مناسب را در اختیار دارید که بتوانید کارهای ظریف و همراه با جزئیات را بر روی سطح نقاشی خود پیاده نمایید. از طرفی اگر رنگ مورد نظر خشک شود، دیگر به راحتی نخواهید توانست که اصلاحات لازم را با رنگ روغن خیس بر روی رنگ های خشک شده قبلی انجام دهید.
مقداری از رنگ دانه ها، نوعی چسب مخصوص با عنوان بیندر، روغن حاصل شده از تخم بزرگ و یا تخم کتان.
جالب این که ترکیب میان این نوع روغن ( حاصل از تخم کتان) و رنگدانه ها برای نقاشی بر روی صفحات بوم، از قرن دوازده تا به الان استفاده شده اند. البته در سال های قدیم تر و قبل از قرن دوازده ، از تخم مرغ نیز به جای روغن ذکر شده استفاده می شده است.
در قرن پانزدهم میلادی، نقاشان معروف هلندی توانستند، روغن را به عنوان مهم ترین ماده در نقاشی های رنگ روغنی به جهانیان معرفی نمایند و به این صورت مواد دیگر مورد نیاز را با این روغن ترکیب می کردند و در نقاشی های سبک رنگ و روغن خود مورد استفاده قرار می دادند. در این جا بود که میزان سازگاری بیشتری در روغن به جای تخم مرغ به چشم می خورد.
و اما در اواخر قرن هجدهم میلادی، برخی از افراد برای تولید و فروش مواد اولیه مربوط به نقاشی رنگ و روغن از جمله روغن و دیگر مواد، به افتتاح و باز کردن مغازه هایی در این خصوص، اقدام نمودند.
در میانه ها قرن نوزدهم میلادی نیز نگهداری انواع رنگ های روغنی، به کمک تیوپ هایی شبیه تیوپ های امروزی انجام می گرفت. حال این که تا قبل از استفاده از این تیوپها برای نگه داری رنگها، از بخش مثانه جانوران مختلف استفاده می شد.
به این صورت بود که در نقاشی ها و به ویژه آن هایی که در فضای باز انجام می شدند، سهولت استفاده از تیوپ های حاوی رنگ های روغنی، بیشتر به چشم می آمد.
در ادامه موضوع آشنایی با رنگ های روغنی در سبک رنگ و روغن، شما را با اصطلاح fat over lean آشنا می کنیم . این اصطلاح به معنای رنگ زیاد روی رنگ کم می باشد و در واقع یکی از پایه ها و اساس در نقاشی رنگ و روغن به حساب می آید. با این روش از ترک خوردن رنگ های روغنی در زمان خشک شدن، جلوگیری می شود.
همان گونه که می دانید رنگ های زیاد، طبیعتا دارای روغن نسبت زیادتری نیز می باشند و یقینا میزان روغن در حجم کم رنگ نیز کم تر می باشد . بنابراین نقاشی با میزان روغن بالاتر، سبب دیرتر خشک شدن رنگ های سطح نقاشی و به نوعی بالا بودن میزان انعطاف رنگ می باشد و به همین علت از ترک خوردن آن ها نیز جلوگیری به عمل می آید.
اگر لایه ای از رنگ به میزان کمتر روی یک لایه که دارای رنگ بیشتری بوده است به کار رود، رنگ سطح رویی به دلیل وجود کمتر روغن، زودتر خشک شده و در نتیجه در زمان استفاده از یک لایه نازک روی رنگ تیره، لایه نازک خیلی زود ترک می خورد. نهایتا این که برای رفع این مشکلات بهتر است شما در لایه های بالایی و نهای از حجم رنگ بیشتری استفاده نمایید.
در تولید رنگ های روغنی از نوع آلکیدی، به جای به کار بردن روغن تخم کتان، از چسب های بیندر که حاصل صمغ کاج های مصنوعی هستند، بکار برده می شود.رنگ های آلکیدی معمولا شبیه رنگ های سنتی هستند و یکی از خصوصیات آن ها این می باشد که زودتر خشک می شوند.این رنگ ها از مقاومت نسبتا بالایی در مقابل شرایط متنوع جوی از جمله رطوبت، سرما و باد دارا هستند.
همچنین این رنگ ها از میزان نسبتا خوبی از براقیت و شفافیت برخوردار هستند معمولا در این نوع از رنگ ها ( آلکیدی)، مقداری رنگ دانه را در برخی روغن های خشک شونده حل می نمایند.
معمولا این روغن های خشک شونده، شامل استرگلیسیرین می باشد که ممکن است با یکی سری اسید چرب مانند اسید اولیک و لینولنیک نیز ترکیب شوند.مدل دیگری از رنگ ها که آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد، مدل رنگ های هستند که در آب قابل حل شدن می باشند. ماده اولیه و تشکیل دهنده این نمونه از رنگ ها، روغن تخم کتان به همراه روغن گل رنگ می باشند. پس شما به راحتی می توانید در حل کردن و ترکیب این رنگ ها ، از آب، به عنوان یک حلال استفاده نمایید.
در ادامه مقاله خود یعنی موضوع: کیفیت رنگ روغن ماریس، به ذکر تعدادی از تکنیک های مورد استفاده در نقاشی به سبک رنگ و روغن، می پردازیم .
در واقع این یک عبارت و یا اصطلاح ایتالیایی و با مفهوم خیس بر روی خیس می باشد. هدف و منظور اصلی این عبارت نیز، رنگ مستقیم می باشد. یعنی ما باید رنگ مورد نظر خود را به شکل مستقیم بر روی کرباس بوم قرار دهیم .
یعنی قبل از این کار، از زیرسازی استفاده نکنیم و در حقیقت این یک سبک بدون زیرسازی است. پس در بخش زیرین کار، هیچ رنگی وجود ندارد و نیازی نیست که منتظر خشک شدن بخش زیرکار باشیم. در نتیجه کار اصلی و نقاشی ما در تایم و زمان کم تری به پایان خواهد رسید.
تکینکی تحت عنوان ایمپاستو : در این روش، از بخش پرحجم از رنگ استفاده می شود و هدف از این کاربرد، این است که، حالت و بافت قلم مو در تابلوی نقاشی ما حفظ شود.
ما می توانیم با کمک گرفتن از ابزاری تحت عنوان کاردک نقاشی، یک لایه بافت دار و ضخیم از یک رنگ دلخواه را در سطح نقاشی خود، اعمال نماییم. اگر در حین استفاده از کاردک، کنترل مناسبی در حرکت آن نداشته باشیم، مشکل خاصی به وجود نخواهد آمد و آن نیز جزئی از همین متد و تکنیک می باشد.
یعنی ما می توانیم به سادگی با رنگ های موجود بازی نماییم و در نهایت به طرح دلخواه خودمان برسیم. البته انجام این چنین کاری با قلمو نسبتا سخت تر می باشد. با توجه به میزان لذتی که در این سبک از نقاشی تجربه خواهید نمود، ما نیز به شما توصیه می کنیم که این مدل کار را حتما امتحان نمایید.
بهتر است روی یک سطح که مقداری ته مایه رنگ روی آن می باشد، یک رنگ دیگر با کنتراست قوی تری را اضافه کرده و بکشید. به این شکل شما دو رنگ متضاد هم را روی هم رسم نموده اید. پس رنگ زمینه ماسب در نقاشی به سبک رنگ و روغن، بسیار حائز اهمیت می باشد.
تکنیک و عملیات زیر سازی نقاشی: برای این کار بهتر است که نقاشی خود را با یک لایه نازک و حجم کمی از رنگ مورد زمینه آغاز نمایید. معمولا این لایه به خاظر نازک و کم حجم بودن، روزد خشک می شود. پس شما باید قبل از نقاشی اصلی و به کار بردن رنگ های مهم مورد نظرتان، این کار یعنی زیر سازی را انجام دهید.
پولیش : منظور از این تکنیک و اصطلاح، به کار بردن یک لایه شفاف رنگی بر روی لایه هایی که قبلا خشک شده اند، می باشد. شما بهتر است از پولیشی با حجم متوسط و البته میزان شفافیت بالایی استفاده نمایید. این قسمت از نقاشی و فعالیت هنری شما، به میزان بیشتری از صبر و حوصله نیاز دارد. معمولا پولیش ها را به حالت اسپری استفاده می کنند.
برای انجام این تکنیک می توانید مقداری رنگ جدید را روی لایه قبلی رنگ که می تواند خشک یا نیمه خشک باشد، بزنید. با انجام این تکنیک، این طور به نظر خواهد آمد که رنگ قبلی و زیرین کمتر به چشم می آید. خود تکنیک ایجاد کردن عمق بر اساس سلیقه نقاشی می تواند دارای سه حالت باشد که می تواند : خطی، نقطه ای و یا به شکل خال دار باشد. در واقع با اقدام به این متد، آن بخش از نقاشی شما دارای عمق شده و به صورت سه بعدی به نظر خواهد آمد. به این شکل نقاشی شما، بسیار متفاوت و خاص خواهد بود.
برای این منظور می توانید با کمک گرفتن از یک قلموی خشک، اندکی رنگ را به آهستگی و آرامی، روی بخشی بافت دار از نقاشی خود بزنید.
به طور کلی ، رنگ روغن های ماریس، برا اساس چند پارامتر مهم به دسته ها و مدل های مختلفی تقسیم می شوند. این پارامترها عبارتند از : 1- میزان حجم رنگ درون تیوپ 2- مدل های تک رنگ یا چند رنگ 3- سری های معمولی، آرتیست، مستر آرتیست 4- آرتیست های طلائی و یا نقره ای و در نهایت آرتیست های الوان .
*رنگ روغن 12 تایی ماریس با کد (E1381)
* رنگ روغن 18 تایی ماریس با کد (E1382)
* رنگ روغن 12 تایی آرتیست ماریس با کد (E1386B)
* رنگ روغن 18 تایی آرتیست ماریس با کد (E1388B)
* رنگ روغن 24 تایی آرتیست ماریس با کد (O2024B)
* رنگ روغن 12ml تک رنگ ماریس با کد (E1381)
* رنگ روغن 50ml تک رنگ ماریس با کد (E1384)
* رنگ روغن 170ml آرتیست ماریس با کد (E1385)
* رنگ روغن 40ml مسترآرتیست ماریس با کد (785)
* رنگ روغن 60 میل مستر آرتیست الوان با کد (O-6060)
* رنگ روغن 60 میل مستر آرتیست طلایی و نقره ای ماریس با کد (O-6060)
مهم ترین مشخصات انواع رنگ های موجود به ویژه رنگ روغن های ماریس در نقاشی بوم چیست؟
همان طور که می دانید، رنگ روغن یک ماده برای نقاشی های روی بوم در سبک رنگ و روغن می باشد. در این رنگ های ، روی هر دانه از رنگدانه ها، مقداری روغن نیز قرار دارد. روغن های موجود در این رنگ ها از روغن دانه های خشخاش و یا تخم کتان به دست می آیند.
روغن مورد نظر در طی یک فرآیند تحت عنوان اکسیداسیون بر روی رنگ دانه ها، خشک می شود و در نهایت یک لایه مستحکم و در عین حال منعطف بر روی کار نقاشی ما ایجاد می شود. با توجه با این که هر یک از ذرات رنگ ما توسط یک فیلم( لایه) روشن، جدا سازی شده است، در برخی از قسمت های کار، امکان عبور نور نیز می باشد. با وجود همین ویژگی، روشنایی و عمق خاصی به نقاشی های سبک رنگ و روغن داده می شود.
از مهم ترین ویژگی های انواع رنگ روغن های موجود در بازار و به ویژه رنگ روغن های ماریس به شرح ذیل می باشند:
1-این رنگ های به نسبت رنگ های غیر روغنی، به آرامی بر سطح نقاشی خشک می شوند
2-به علت آرام بودن فرآیند خشک شدن رنگ های روغنی، لایه های خشک شده از انعطاف پذیری بیشتری برخوردار هستند.
3-با وجود خشک شدن آرام و بالا بودن میزان انعطاف پذیری در رنگ های ماریس، ایجاد حالاتی برای شفافیت، درخشندگی و حتی کدر و مات بودن در نقاشی ها، ساده تر می باشد.
گرچه در نقاشی های قدیم و به روش های سنتی، هنرمندان این امکان را داشتند که اندکی جلوه و حالت کدری و یا شفافیت در کار خود ایجاد نمایند، منتهی تکنیک های رنگ روغن در ترکیب با رنگ های روغنی با کیفیت ، هنرمندان را در ایجاد و خلق این حالات ( درخشندگیف شفافیت و مات بودن)، تواناتر نموده است. در مجموع سطوح ایجاد شده مات و کدر، می توانند بدون برداشتن ذره ای ترک، نازک و کم حجم باقی بمانند و یا ایجاد حالت های شفافیت و درخشندگی نیز بسیار ساده تر باشد.
علت اصلی این ویژگی ها نیز این است که : لایه های رنگ روی سطح نقاشی های ما، در مدت زمان طولانی تری خشک شده اند.
از دیگر مشخصات رنگ روغن ماریس این است که ، گستره و وسعت کنتراست در کنار سایه هایی نسبتا شفاف و با وجود نورهایی مات و کدر، بسیار زیاد و وسیع می باشد و هیچ گونه محدودیتی در این زمینه وجود ندارد.
به این گونه شما می توانید با کمک رنگ های درخشنده و شفاف و عمیق، بر روی پرده هایی مات، مدولاسیون های تاریک و جالب بسازید. به این صورت یک عمق رنگی خاصی در نقاشی شما ایجاد می شود که در دیگر نمونه ها ، به این راحتی ها قابل دستیابی نمی باشد.
ترکیب رنگ روغن های ماریس به علت این که به آرامی خشک می شوند، بسیار آسان می باشد. با توجه به تاخیر در خشک شدن این نمونه رنگ و مدت زمان نسبتا زیادی که خیس باقی می مانند، این فرصت به هنرمند و نقاش داده می شود که به راحتی ایرادات و اشکالات کار خود را اصلاح نماید.
حتی این امکان نیز وجود دارد که ایشان در سایز ها و اندازه ها و موضوعات اصلی نقاشی خود نیز تغییرات و اصلاحاتی را ایجاد کند. نقاش قادر خواهد بود به سادگی و از هر بخشی از نقاشی که مایل است، با کاردک رنگ هایی را برداشته و حذف نماید.
یکی دیگر از مهم ترین مزایای این نمونه رنگ روغن ها این است که علی رغم این همه امکانات، تغییرات و اصلاحات، در نهایت باز هم یک اثر هنری تمیز و بدون باقی ماندن آثار اصلاحات ، در اختیار خواهیم داشت.
در رنگ روغن های ماریس، کیفیت کار نقاشی و رنگ های در قبل از خشک شدن و یا بعد از خشک شدن به هیچ عنوان با هم فرقی ندارند و در هر دو زمان ( قبل و یعد از خشک شدن) ، این رنگ ها، از کیفیت درجه یکی برخوردار هستند.
پس نقاش هنرمند با خیالی راحت می تواند به کار هنری خود بپردازد و اصلا نگران این موضوع نباشد که بعد از خشک شدن رنگ ها، کیفیت نقاشی او چگونه خواهد شد.
با توجه به شرایط ذکر شده در مورد این رنگ های روغنی، این رنگ های به سادگی و به هر مکانی، قابل حمل می باشند و در همه کاربردها و به ویژه در نقاشی های طبیعت و در فضاهای باز، قابل استفاده می باشند. این در حالی است که در دیگر رنگ ها، به علت این که زودتر خشک می شوند، این امکان به این سادگی وجود ندارد.
حالت کشسانی و انعطاف پذیری بسیار بالایی در رنگ روغن های ماریس وجود دارد، پس در صفحات منعطفی نظیر بوم ها، به سادگی قابل استفاده هستند.
این خطاهای مهم در سه دسته تقسیم بندی شده است که در ادامه به ذکر و توضیح هر کدام خواهیم پرداخت:
1-اگر پیش از خشک شدن نقاشی، از روغن های خلاء بر روی آن استفاده نماییم.
2-از لایه های رقیق کننده به حد زیادی استفاده نماییم و به این صورت لایه محافظ رنگ دانه ها را از بین ببریم.
3-از رنگ های زود خشک شونده بر روی رنگ هایی که دیرتر خشک می شوند، استفاده نماییم.
اگر شما نیز تجربه کار با رنگ روغن را داشته باشید، مطمئنا با خطای شماره 1 نیز تا حدودی آشنایی دارید. این احتمال وجود دارد که نقاشی شما بعد از گذشت 14 تا 30 روز بعد از اتمام کار، خشک شده به نظر بیاید. اما آن چه باید به ان توجه نماییم این است که یک نقاشی رنگ روغن برای خشک شدن کامل خود، به گذشت حداقل 1 سال زمان نیاز دارد.
پس ما باید برای جلابخشی و درخشندگی نهایی نقاشی خود تا آن موقع صبر نماییم. هر چند این موضوع و زمان طولانی، برای هدف های نقاشان و هنرمندان در برگزاری و برپایی نمایشگاه های خود، در تناقض و تضاد می باشد.
پس در اغلب اوقات نقاشی هایی که هنرمندان به سبک رنگ و رغن ارائه می دهند، بدون لایه نهایی و محافظ می باشد و یا این که لایه جلا و درخشندگی را زودتر از موعد انجام می دهند. با انجام این خطا، نقش اکسیژن در کار شما از بین رفته و محصول نهایی هرگز به طور کامل خشک نخواهد شد.
خطای دوم موقعی رخ می دهد که نقاش و هنرمند ما در مورد نقش ماده و رنگ خود در نقاشی، علم کافی نداشته باشد. در بیشتر مواقع ایشان به خریداری گران ترین رنگ های روغنی اقدام میکنند، منتهی بدون این که از ماده دیگری استفاده نمایند، رنگ گران قیمت خود را با ضعیف ترین و ارزان ترین رقیق کننده ها مخلوط می کنند.
آن ها معمولا از مقادیر زیادی از رقیق کننده استفاده می کنند و به نوعی رنگ گران قیمت خود را، از رقیق کننده اشباع می کنند . در نهایت با استفاده از رقیق کننده تنها و بدون کمک گرفتن از هیچ ماده ای دیگر، شما لایه های محافظ رنگ دانه ها را از بین خواهید برد و در نهایت کیفیت رنگ و همچنین کیفیت نقاشی شما پایین خواهد آمد.
و اما سومین خطای ما زمانی رخ خواهد داد که، از رنگهایی که سریعتر خشک می شوند، بر روی رنگ های دیر خشک شونده استفاده نماییم. این خطای ما باعث می شود که در لایه رویی کار نقاشی ما، ترک و حالت چین و چروک های به وجود بیاید.
از مهم ترین اثرات مخرب در انقلاب صنعتی و دسترسی ساده به انواع رنگ های شیمیایی این است که نقاشان و هنرمندان علاقه زیادی به رنگ های دیر خشک شونده ندارند. اگر سری به موزه دورسی در شهر پاریس فرانسه بزنید، متوجه خواهید شد که نمونه هایی از اشتباه نوع سوم که به آن اشاره شد، در عمده نقاشی های اواسط قرن 18 میلادی نیز وجود داشته است.
بنابراین بدون داشتن فهم درست در خصوص رنگ روغن، نقش روغن، مایع حلال و رقیق کننده، مایعات جلادهنده و حتی رنگ دانه ها، هیچ هنرمند و نقاشی قادر نخواهدبود که از مزیت های اصلی و مفید نقاشی رنگ روغن بهره ای را ببرد.
در بخش های ابتدایی مقاله خود، در مورد هنر نقاشی و انواع سبک های این هنر مطالبی را برای شما ارائه دادیم. یکی از مهم ترین و زیبا ترین سبک ها در هنر نقاشی، سبک رنگ و روغن می باشد.در قسمت های ابتدایی با برخی تکنیک ها و ابزارهای مربوط به سبک رنگ و روغن آشنا شدیم. همچنین چگونگی تهیه و تولید روغن های مورد استفاده در رنگ های روغنی را توضیح دادیم.
در بخش مهمی از مقاله و اواسط آن، به ذکر مهم تریم لوازم و تجهیزات مورد نیاز در نقاشی رنگ روغن پرداختیم. این تجهیزات عبارتند از : قلم موها – بوم ها – تخته های دستی – یک تکه چوب – صفحه پالت – سه پایه های نقاشی جعبه ای مخصوص برای نگهداری برخی از لوازم – کاردک پالت و نهایتا پارچه یا حوله کاغذی .
در ادامه به ذکر نکاتی ظریف و همراه جزئیات که در نقاشی های رنگ و روغن بسیار مهم و کاربردی می باشند، پرداختیم. خلاصه ای از این نکات مهم به شرح ذیل بودند: *انواع رنگ های روغنی را زیاد با هم مخلوط نکنید *به اندازه مورد نیاز خود از انواع رنگ های روغنی در صفحه پالت خود قرار داده و نیازی نیست همه رنگ های خود را در آن جا بگذارید.
* از محلول های رقیق کننده و حلال خود، حداقل دو شیشه داشته باشد که یکی از آن ها را برای رقیق کردن رنگ های خود و دیگری را برا تمیزی و نظافت کلی استفاده نمایید. * حتما سعی کنید که پس زمینه شما دارای حداقل یک رنگ دلخواه باشد و از نقاشی روی یک صفحه سفید خودداری نمایید.
در مهم ترین بخش از مقاله که به انواع رنگ های روغنی و کاربردهای آن ها می پرداخت، با اصلی ترین مشخصه های موجود در انواع رنگ های روغنی آشنا شدیم و به ذکر رنگ دانه ، چسب های مخصوصی به نام بیندر، روغن به دست آمده از تخم گیاه کتان و یا گیاه بزرک و ... پرداختیم. در قسمت هایی نیز، تاریخچه هایی از مواد مورد استفاده در نقاشی رنگ روغن را بیان کردیم.
در جایی نیز انواع مهم رنگ های روغنی شامل : رنگ های روغنی سنتی، آلکیدی و حتی رنگ روغن های حل شونده در آب را بیان داشتیم.
همچنین به تکنیک های متنوع و کاربردی در سبک رنگ روغن پرداختیم. این تکنیک های مهم عبارت بودن از : تکنیک آلاپریما - تکینکی تحت عنوان ایمپاستو - تکنیک استفاده از کاردک نقاشی - تکنیک رنگ زمینه - تکنیک و عملیات زیر سازی نقاشی – استفاده از پولیش – تکنیک استفاده از قلموی خشک و ... که هر یک را جداگانه و به اختصار معرفی نمودیم .
در بخشی از مقاله به انواع مدل های رنگ روغن ماریس و نوع تقسیم بندی های آن پرداختیم. رنگ روغن های ماریس جزء با کیفیتی ترین رنگ های روغن و مورد استفاده در نقشای روی بوم و سبک رنگ و روغن هستند.
رنگ روغن های ماریس، شبیه بسیاری دیگر از رنگ های روغنی مورد استفاده در نقاشی، بر حسب حجم رنگ درون تیوپ، تک رنگ یا چند رنگ بودن تیوپ ها، معمولی بودن و یا حرفه ای بودن و سری های طلائی ، نقره ای ، ارتیست و مستر آرتیست و ... تقسیم بندی می شدند.
از شاخص ترین ویژگی های رنگ روغن های ماریس نیز به ذکر برخی از خصوصیات این رنگ روغن ها پرداختیم. که مهم ترین ویژگی های این رنگ روغن می توان موارد زیر را اشاره داشت :
خشک شدن آرام و طولانی مدت – انعطاف پذیری بیشتر در رنگ ها قبل از خشک شدن که علت اصلی آن نیز تاخیر در فرآیند خشک شدن می باشد – ساده تربودن اعمال حالاتی نظیر شفافیت ، درخشندگی و یا ماتی در کار نقاشی ما - ساده تر بودن رفع اشکالات و ایرادات سطح نقشی ما به دلیل خیس ماندن سطح کار که علت آن نیز تاخیر در خشک شدن می باشد – قابلیت اصلاح و تغییرات، حتی در سایز ها و یا سوژه اصلی نقاشی ما – حمل آسان رنگ روغن های ماریس و قابل استفاده در طراحی های محیط باز و طبیعت – قابل استفاده در سبک زیبای رنگ و روغن و بر سطوحی نظیر بوم ها و ....
در بخش های پایانی به ذکر مهم ترین خطاها و اشتباهات در زمان کار با رنگ های روغنی پرداختیم.