موتور جستجو چیست

"اینترنت" زمانی واژه‌ای جدید و ناآشنا بود و تنها گروهی از متخصصان با آن سروکار داشتند. اما برخلاف رسانه‌های دیگر نظیر رادیو، تلویزیون و ... به زمان کمتری برای اثبات خود نیاز داشت و به سرعت وارد زندگی روزمره مردم بسیاری شد و اینک به پدیده‌ای عادی تبدیل شده است. اینترنت در حال حاضر منبع بزرگ اطلاعات است و هر روز حجیم و حجیم‌تر می‌شود.

"وب" به عنوان بخش جذاب اینترنت روی سخن ما در این قسمت است. اکنون چالش عمده کاربران وب، دستیابی به اطلاعات است. به عبارت دیگر اگر کاربری به دنبال موضوعی خاص باشد کدام صفحه وب را باید بخواند؟ از میان بی‌شمار صفحه موجود کدام صفحه نیاز او را بر آورده می‌سازد؟ اگر سایتی باشد که به کاربران در یافتن اطلاعات کمک کند حتماً مورد توجه خواهد بود. این گونه سایتی در واقع نقش راهنمای سایت‌ها را به عهده خواهد گرفت. خوشبختانه چنین سایتی وجود دارد و ما آن را با نام "موتور جستجو" می‌شناسیم.

موتور جستجو سایتی است که به کاربران کمک می‌کند تا اطلاعات مورد نیاز موجود در سایت‌های دیگر را بیابد. این سایت با گرفتن چند کلمه از کاربر فهرستی از سایت‌ها را به وی نشان می‌دهد که به موضوع مورد جستجوی او مرتبط هستند.

سایت‌هایی که موتور جستجو بعنوان نتایج جستجوی خود ارائه می‌کند برحسب میزان ارتباط با عبارت جستجو شده لیست می‌شوند. به این ترتیب سایتی به عنوان اولین سایت در نتایج جستجو معرفی می‌شود که مرتبط‌ترین سایت با عبارت جستجو شده از دید آن موتور جستجو است. هر چه نتایج جستجوی یک موتور جستجو دقیق‌تر و مرتبط‌تر باشد محبوب‌تر خواهد بود و بنابراین کاربران بیشتری به آن مراجعه خواهند کرد

تاریخچه جستجوگرها

در اولین روزهای گسترش اینترنت، کاربران آن آزادی عملی کمی داشتند و مقدار اطلاعات آن نیز نسبتاً کم بود. بیشتر دسترسی به اینترنت توسط کارکنان دانشگاه‌ها و آزمایشگاه‌ها بود که از آن به منظور دستیابی به اطلاعات علمی استفاده می‌کردند. در آن روزها مشکل یافتن اطلاعات در اینترنت به اندازه امروز بحرانی نبود. دایرکتوری‌ها یکی از اولین شیوه‌هایی بودند که دسترسی به منابع اطلاعات در شبکه را آسان می‌نمودند

علت پیدایش موتورهای جستجو

با وجود حجم روزافزون طراحی و راه‌اندازی سایت‌های وب مختلف، نیاز به دستیابی به مرکزی برای شناسایی این پایگاه‌ها برای استفاده بهتر و بیشتر کاربران وب، امر مهمی به شمار آمد. از آنجا که سایت‌ها و مطالبی که در وب منتشر می‌شوند، توسط هیچ مرکز رسمی بین‌المللی مسئول در اینترنت اعلام نمی‌شود تنها راه پیدا کردن یک موضوع، اطلاع داشتن دقیق از آدرس آن سایت به نظر می‌رسد.

موتورهای جستجو برای سهولت دسترسی کاربران به مطالب موجود در سایت‌های وب راه‌اندازی شده‌اند. در واقع بدون نیاز به موتورهای جستجو قادر نخواهیم بود تا از به روز رسانی‌های سایت‌های وب اطلاع کسب کنیم و نیازهای تحقیقاتی و آموزشی و تجاری و خبری و ... خود را پوشش دهیم. مهمترین توانایی موتورهای جستجو جذب مخاطبان واقعی سایت است. مخاطبان وبگرد و سرگردان معمولاً ارزش چندانی ندارند (2).

موتور جستجو چیست؟

جویشگر یا موتور جستجو (به انگلیسی: Search Engine)، در فرهنگ رایانه، به طور عمومی به برنامه‌ای گفته می‌شود که کلمات کلیدی را در یک سند یا بانک اطلاعاتی جستجو می‌کند. در اینترنت به برنامه‌ای گفته می‌شود که کلمات کلیدی موجود در فایل‌ها و سندهای وب جهانی، گروه‌های خبری، منوهای گوفر و آرشیوهای FTP را جستجو می‌کند.

برخی از جویشگرها برای تنها یک وب‌گاه (پایگاه وب) اینترنت به کار برده می‌شوند و در اصل جویشگری اختصاصی آن وب‌گاه هستند و تنها محتویات همان وب‌گاه را جستجو می‌کنند.

برخی دیگر نیز ممکن است با استفاده از SPIDERها محتویات وب‌گاه‌های زیادی را پیمایش کرده و چکیده‌ای از آن را در یک پایگاه اطلاعاتی به شکل شاخص‌گذاری‌ شده نگهداری می‌کنند. کاربران سپس می‌توانند با جستجو کردن در این پایگاه داده به پایگاه وبی که اطلاعات مورد نظر آن‌ها را در خود دارد پی ببرند.

موتور جستجو چگونه کار می‌کند؟

وقتی نتایج جستجو ارائه می‌شود کاربران در واقع نتیجه همکاری بخش‌های متفاوتی از آن را می‌بینند. موتور جستجو قبلاً پایگاه داده خود را آماده کرده است و این گونه نیست که درست در همان لحظه جستجو، تمام وب را بگردد تا پاسخی برای پرسش کاربر بیابد. موتور جستجو به کمک بخش‌های متفاوت خود اطلاعات مورد نیاز را قبلاً جمع‌آوری، تجزیه و تحلیل می‌کند. آنها را در پایگاه داده‌اش ذخیره می‌نماید و به هنگام جستجوی کاربر تنها در همین پایگاه داده می‌گردد.

موتور جستجو را می‌توان شامل سه بخش اصلی دانست که عبارت‌اند از:

  • جمع‌آوری کننده اطلاعات Spider
  • بایگانی کننده داده‌ها Indexer
  • تحلیل‌گر درخواست کاربر Query Processor

قبل از اینکه به تکنیک‌های SEO بپردازیم لازم است که یک شناخت کلی از یک جستجوگر داشته باشیم. ابتدا به بررسی ساختار یکی از انواع مهم جستجوگرها یعنی Search Engine می‌پردازیم (4).

Search Engine

هر موتور جستجوگر چندین بخش مرتبط به هم دارد:

روبات نرم‌افزاری

در موتور جستجو، کار جمع‌آوری اطلاعات بر عهده نرم‌افزار است. این نرم‌افزار اسپایدر یا روبوت نام دارد. پایگاه داده این نوع از موتورهای جستجو بزرگتر از سایر انواع است و معمولاً اطلاعات بروزتری را ارائه می‌دهند.

عملیات بروز رسانی و گسترش اطلاعات پایگاه داده موتور جستجو از یک روز تا چند هفته به طول می‌انجامد. در حقیقت اسپایدرها هیچگاه دست از کار نمی‌کشند و به طور مداوم به جمع‌آوری اطلاعات در سایت مشغول هستند.

ممکن است اطلاعات جمع‌آوری شده از صفحات جدید باشد. و یا اطلاعات بروز شده از صفحاتی باشد که قبلاً هم به آنها مراجعه کرده است. همه موتورهای جستجو با درجه‌های متفاوتی از موفقعیت کار یکسانی انجام می‌دهند:

فراهم آوردن یک ابزار ساده جست و جو برای کمک به کاربران در رسیدن به اطلاعات مورد نیاز. برای دستیابی به این هدف موتورهای جستجو از اطلاعات موجود درپایگاه داده خود استفاده می‌کند که این اطلاعات نیز به روش‌های گوناگونی تهیه می‌شود. مهم‌ترین موتورهای جستجو عبارتند از:

Google-Yahoo-MSN-ASK

*روبات نرم‌افزاری: تشکیل شده از دو بخش است: Spider و Crawler

الف)Spider

Spider یا عنکبوت نوعی برنامه نرم‌افزاری است که وظیفه کاوش در وب و جمع‌آوری اطلاعات از وب و ارسال آن به موتور جستجوگر را به عهده دارد. Crawler کراولر تعیین می‌کند که Spider باید چه کارهایی انجام دهد. کار Spider به این صورت است که طبق دستور Crawler به یک صفحه می‌رود اطلاعات آن صفحه را از روی Source صفحه خوانده و به Search Engine ارسال می‌کند سپس باز هم با دستور Crawler لینک‌هایی که در آن صفحه وجود دارند را دنبال می‌کند. در صفحه‌های مقصد باز هم همین عمل را تکرار می‌کند. به این ترتیب Spider با دنبال کردن لینک‌ها) تارهای شبکه وب (مانند یک عنکبوت در شبکه تار عنکبوتی وب حرکت می‌کند و اطلاعات جدید را جمع‌آوری می‌کند. مجموعه روبات نرم‌افزاری وظیفه بایگانی کردن وب را به عهده دارد (4).

بایگانی

این قسمت شامل بخش تجزیه و تحلیل‌گر (Indexer) و بخش پایگاه داده (Database) است.

ب)Indexer:

اطلاعاتی را که روبات نرم‌‌افزاری جمع‌آوری می‌کند در اختیار این بخش قرار می‌دهد. Indexer اطلاعات ارسالی را تجزیه و تحلیل می‌کند. به عبارت دیگر اطلاعات را سازماندهی می‌کند. به عنوان مثال در یک سند چند کلمه وجود دارد، کلمات کلیدی در کجای متن هستند، نسبت کلمات کلیدی به کل متن چند است، تصاویر در کجای صفحه هستند و به طور کلی همه پارامترهایی را که به جستجوگر، در تعیین رتبه سند کمک می‌کنند در این مرحله بدست می‌آیند. این پارامترها در Indexer به یک مقیاس عددی تبدیل می‌شوند تا سیستم رتبه‌بندی بتواند الگوریتم‌های خاص ویژه و فوق محرمانه موتور جستجوگر را که آنها هم محرمانه هستند اعمال کند و در نهایت رتبه هر سایت مشخص می‌شود.

Indexer سپس اطلاعات صفحه و پارامترها را در اختیار پایگاه داده جستجوگر قرار می‌دهد. با توجه به اینکه هر جستجوگر نوعی بایگانی کننده وب به شمار می‌رود، پس باید پایگاه داده عظیمی برای بایگانی وب داشته باشد. علاوه بر این یک جستجوگر باید الگوریتم‌های خاصی برای جستجو در پایگاه داده خودش داشته باشد تا در کمترین زمان اسناد مورد نظر را بر اساس سئوالات کاربر ارائه دهد.

علاوه بر این برای بالا بردن سرعت جستجو در پایگاه داده، اطلاعات گروه‌بندی و کدگذاری می‌شوند تا دسترسی به آنها آسانتر شود. این مرحله ضعف عمده جستجوگرها بشمار می‌رود چون در صورت وجود ابهام در سئوال کاربر و گروه‌بندی‌های کلی نتایج بسیار وحشتناکی ببار می‌آورد. یکی از تفاوت‌های عمده موتورهای جستجوگر در حجم پایگاه داده آنها و همین طور نحوه سازماندهی اطلاعات و جستجو در پایگاه داده است.

هر موتور جستجوگر فقط نتایجی را به کاربر ارائه می‌دهد که در پایگاه داده‌اش وجود دارند، به عبارت بهتر عمل جستجو فقط در پایگاه داده جستجوگر انجام می‌شود. پس، پیش از مراجعه کاربر، جستجوگر باید پایگاه داده خود را آماده کند.

سیستم رتبه‌بندی Ranker

 این مرحله تنها مرحله‌ای است که بعد از وارد کردن کلمات کلیدی توسط کاربر انجام می‌شود. یعنی قبل از عمل جست و جو مراحل قبل باید به پایان رسیده باشند؛ Spider اطلاعات را ارسال کرده، در جستجوگر اطلاعات تجزیه تحلیل و ذخیره شده‌اند و پایگاه داده جستجوگر آماده شده است و سیستم آماده پاسخگویی می‌شود.

البته کار روبات نرم‌افزاری هیچگاه تمام نمی‌شود و دائماً در حال پرسه‌زنی و جمع‌آوری اطلاعات از وب است. بعد از اینکه کاربر کلمات کلیدی خود را وارد کرد، این کلمات در بانک اطلاعاتی جستجو می‌شوند و نتایج مرتبط بدست می‌آید. اما هنوز یک مرحله باقی مانده است، یعنی چگونگی ارائه این نتایج به کاربر. اگر نتایج جستجو کم باشد مشکل چندانی پیش نمی‌آید و نتایج در یک صفحه به کاربر ارائه می‌شوند. اما در صورتی که صفحات زیادی پیدا شود مثلاً چند هزار صفحه، در این صورت، تصمیم‌گیری در مورد اینکه کدام صفحات در رتبه‌های بالا بویژه بین ده رتبه اول قرار بگیرند بسیار مهم است.

سیستم رتبه‌بندی این وظیفه را به عهده دارد. این سیستم با اعمال یکسری الگوریتم‌های ویژه و خاص و البته محرمانه، روی پارامترهای سندهای مختلف، به هر صفحه یک رتبه اختصاص می‌دهد و در نهایت صفحات در خروجی به ترتیب از بیشترین تا کمترین ارتباط مرتب می‌شوند.

مهمترین تفاوت موتور جستجوگرهای مختلف، تفاوت در الگوریتم‌های سیستم رتبه‌بندی آنها است. همین موضوع باعث می‌شود که یک کلید واژه در چند جستجوگر مختلف، نتایج متفاوتی داشته باشد.

هدف از بهینه‌سازی سایت این است که پارامترهای مورد توجه جستجوگر که در صفحات سایت وجود دارند را طوری تنظیم و بهینه کنیم که در سیستم رتبه‌بندی و بعد از اعمال الگوریتم‌ها روی آنها، رتبه مناسبی به سایت داده شود.

نکته قابل توجه این است که هیچکدام از این پارامترها و الگوریتم‌ها شناخته شده و قطعی نیست و در موتورهای مختلف، متفاوت است. و در طول فرایندهای بهبود رتبه، از روی تجربه و مقایسه نتایج مختلف حدس زده می‌شوند.

مهمترین ویژگی این نوع جستجوگرها، وجود روبات نرم‌افزاری است که هیچگاه از فعالیت نمی‌ایستد و همواره اطلاعات جدید وب را جمع‌آوری می‌کند یا اطلاعات قدیمی را به روز می‌کند. که این امر به روز بودن نتایج ارائه شده را در پی دارد.

مهمترین جستجوگر در این دوره Google است.

جستجوگرهای مهم عبارتند از:

Fast (All the web)

Altavista

MSN

Teoma

Info Seek

Nurthern Light

 Directoryیا فهرست

دایرکتوری یا فهرست، اطلاعات وب را به صورت موضوعی طبقه‌بندی می‌کند؛ به این صورت که کاربر از کل اطلاعات به قسمت‌های جزئی و تخصصی می‌رسد. در واقع کاربر در هر مرحله یک فهرست را انتخاب می‌کند و از آن فهرست یک زیر فهرست و به همین ترتیب آنقدر ادامه می‌دهد تا به نتیجه دلخواه برسد. به عنوان مثال اگر شما به دنبال تاریخچه یک تیم فوتبال باشید، به جای وارد کردن کلمات مرتبط در موتور جستجوگر، از دایرکتوری شاخه ورزشی را انتخاب می‌کنید سپس، زیر شاخه فوتبال و زیر شاخه تاریخ تیم‌های فوتبال را انتخاب می‌کنید که در این زیر شاخه ممکن است اطلاعات مورد نظر شما وجود داشته باشد.

ساختار دایرکتوری‌ها به این ترتیب است که هر دایرکتوری چندین ویراستار دارد، هر سایت برای قرار گرفتن در دایرکتوری باید ضمن معرفی سایت و انتخاب گروه و زیر گروه مناسب، خود را به دایرکتوری معرفی کند. بعد از آن ویراستارهای دایرکتوری سایت را از نظر تناسب محتوا با گروه انتخابی و سایر قوانین بررسی می‌کنند. در صورت پذیرفته شدن، سایت مورد نظر در دایرکتوری به ثبت می‌رسد. در نتیجه این نوع جستجوگرها نیازی به روبات نرم‌افزاری ندارند و از آن استفاده نمی‌کنند. بنابراین تا زمانی که یک سایت خود را به دایرکتوری معرفی نکند از دید آن پنهان است.

در فرایند بهینه‌سازی قرار گرفتن در دایرکتوری‌های بزرگ یک مرحله مهم و از اولین مراحل شروع ثبت در موتورهای جستجوگر است.

مهمترین دایرکتوری‌ها عبارتند از:

Yahoo

Internet Public Library

Dmoz

Look Smart

Galaxy

انواع جستجوگرها

ابرجستجوگر

ابرجستجوگرها همواره از نتایج سایر موتورهای جستجو استفاده می‌کنند کار آنها به این صورت است که ابتدا عبارت مورد جستجوی کاربر را همزمان به موتورهای جستجوی مختلفی ارسال می‌کنند. پس از دریافت نتایج جستجوی آنها به بررسی نتایج حاصل می‌پردازند و در نهایت ترکیبی از رتبه‌های بالای آنها طبق الگوریتم خود به عنوان نتایج جستجو به کاربر نشان می‌دهند. ابر جستجوگر، اسپایدر و پایگاه داده ندارد. برخی از آنها عبارتند از:

Clusty. com, Mamma. com, IXQuick. com, Dogpile. com

جستجوگر پرداخت به ازای هر کلیک (Pay per click search engine)

طرز کار این نوع جستجوگرها دقیقاً مشابه Search Engine است، با این تفاوت که شما برای قرار گرفتن در رتبه‌ای خاص باید مبلغ بالاتری نسبت به سایر رقبا بپردازید.

مثلاً اگر سایتی در رتبه سوم صفحه نتایج به ازای کلید واژه خاصی باشد و برای قرار گرفتن در این رده مبلغ ¢30 به ازای هر کلیک را می‌پردازد، شما برای قرار گرفتن در این رتبه باید مبلغی بیشتر از ¢30 بپردازید. این مبلغ تنها برای یک کلیک است. یعنی هر زمان که یک کاربر کلید واژه مذکور را جستجو کند و از طریق این جستجوگر سایت شما را پیدا کند، شما باید این مبلغ را بپردازید. به عبارت بهتر قرار گرفتن در رتبه‌های این نوع سایت‌ها حالت مزایده دارد.

اگر سایت شما یک سایت تجاری باشد، برای قرار گرفتن در رتبه‌بندی اکثر جستجوگرها شما مجبور به پرداخت مبلغی معین هستید

جستجوگرهای تخصصی (Specially Search Engine)

در این نوع از جستجوگرها شما می‌توانید در میان اسناد و در یک زمینه خاص و یا یک موضوع تخصصی جستجو کنید. دامنه نتایج این جستجوگرها محدود به همان موضوع می‌شود. این موتورهای جستجو اطلاعات تخصصی‌تری ارائه می‌دهند و معمولاً توسط افراد متخصص در آن زمینه نیز اداره می‌شوند. بیشتر آنها به صورت فهرست می‌باشند و خدمات دیگری علاوه بر لیست کردن سایت‌ها ارائه می‌دهند. موتورهای جستجوی منطقه‌ای و موضوعی را هم می‌توان در این گروه قرار داد.

Alibaba. com, business. com, pipl. com, zoominfo. com amazon. com

این جستجوگر می‌تواند از نوع موتور جستجوگر یا دایرکتوری و یا موتور مادر ولی نوع دایرکتوری مرسوم‌تر است.

از مهمترین انواع این نوع، جستجوگرهای ویژه، مطالب پزشکی و آناتومی، تجاری، صنعتی و ... هستند.

جستجوگرهای ویژه زیادی در مورد جستجوی عکس فعالیت می‌کنند، اما بهترین و کاربردترین آنها Corbis است.

Corbis عکس‌ها و تصاویر زیادی را بر اساس موضوع طبقه‌بندی کرده است. و هر روز عکس‌های جدیدی به این مجموعه اضافه می‌شود. با توجه به این که طبقه‌بندی تصاویر توسط ربات نرم‌افزاری امکان‌پذیر نیست، بنابراین در مورد جستجوی تصویر موتورهای جستجوگر حرفی برای گفتن ندارند. دلیل این امر به خاطر ساختار متنی روبات نرم‌افزاری و بویژه Spider است. Spider تنها قادر به خواندن Source صفحه است بنابراین تنها می‌تواند از وجود یک عکس مطلع شود و نمی‌تواند در مورد تناسب آن تصویر با کلید واژه تصمیم‌گیری کند.

در مورد Corbis و یا سایت‌های مشابه، طبقه‌بندی توسط ویراستاران حرفه‌ای انجام می‌شود. بنابراین شما می‌توانید از تناسب عکس‌ها با سئوالات مطمئن باشید. با توجه به غنی بودن پایگاه داده این سایت، پیدا کردن عکس‌های خیلی خاص هم راحت است. و از آنجایی که انتخاب عکس‌ها توسط انسان و نه روبات انجام می‌گیرد، عکس‌ها جنبه زیبایی شناختی دارند. از طرف دیگر اضافه شدن عکس‌های جدید به صورت روزانه، به تازه و به روز بودن نتایج بسیار کمک می‌کند.

متد جدیدی که در Corbis هم از آن استفاده شده، طرح سئوالات از پیش طراحی شده برای رفع ابهام از سئوالات کاربر است. مثلاً اگر کاربر کلمه Winter را بنویسد. باید فهمید که منظور او منظره‌ای از زمستان است، یا یک تابلوی نقاشی با نام زمستان، یا یک عکس معروف. پرسیدن سئوال از کاربر بهترین راه پی بردن به مقصود او است. این سئوالات توسط ویراستاران حرفه‌ای انجام می‌شود.

جستجوگر زبان طبیعی (Natural Search Engine)

 از مدتها پیش یکی از آرزوهای کاربران وب و حتی کامپیوتر صحبت کردن با ماشین و اینترنت بوده است. این جستجوگر پاسخی برای رسیدن به این آرمان است. در این سایت شما می‌توانید یک جمله به زبان انگلیسی بنویسید، به عبارت بهتر به جای وارد کردن کلمات کلیدی شما سئوال خود را به صورت یک جمله طبیعی مطرح می‌کنید. در مرحله بعد جمله وارد شده، بر اساس ساختارهای زبان و الگوریتم‌های پیچیده تجزیه و تحلیل می‌شود تا منظور کاربر مشخص شود. در نهایت نتایج با توجه به تفسیری که از جمله کاربر بدست می‌آید ارائه می‌شود.

این جستجوگر بر خلاف تقاضای زیاد چندان موفق نبوده است. زیرا برای رسیدن به نتیجه مورد نظر باید چندین بار جستجو کنید و هر بار جمله خود را تغییر دهید. بنابراین بیشتر کاربران واژه‌های کلیدی را ترجیح می‌دهند.

 

از دیگر جستجوگرهای تخصصی:

Internet White Pages

MeSH

Yahoo Health

2-9. اهمیت تجاری موتورهای جستجو

افراد و گروه‌های فعال در کسب و کارهای آنلاین بالا بردن شمار بینندگان یک سایت را برای موفقیت آن در دنیای وب و تجارت آنلاین ضروری می‌دانند. این که سایت چه می‌فروشد و چه خدماتی ارائه می‌دهد چندان مهم نیست. بلکه اگر سایتی به دنبال فروش کالا یا خدمات و کسب درآمد یا محبوبیت است باید بیننده داشته باشد.

مدیران برنامه‌ریزان و طراحان خبره وب به خوبی می‌دانند که فقط طراحی یک وب سایت تضمینی برای آمدن بیننده به آن نیست بلکه باید بینندگان را به طریقی به سایت جذب کرد. کاربران وب تنها به دنبال رفع نیازهای خود می‌باشند و مجبور نیستند به هر قیمتی که شده سایت ما را بیابند. ما در بیشتر موارد به کمک موتورهای جستجو به آن چه که می‌خواهیم دست می‌یابیم. اگر ما این کار را انجام می‌دهیم قطعاً دیگران نیز چنین می‌کنند: جستجوی چند عبارت در یکی از موتورهای جستجو و مراجعه به یکی از وب سایت‌ها.

آمار چه می‌گوید:

  • اغلب کاربران موتورهای جستجو را ابزار اصلی خود برای یافتن وب سایت‌ها عنوان می‌کنند.
  • اغلب کاربران هر روز جستجو می‌کنند و بیش‌تر این جستجوها به دنبال کالا و خدمات است.
  • درصد بالایی از ترافیک هدفمند در اینترنت را موتورهای جستجو باعث می‌شوند.

ترافیک هدفمند یعنی کسی که به دنبال موضوعی خاص می‌گردد به سایتی مراجعه کند که درباره آن موضوع محتوایی دارد.

در حال حاضر یاهو و گوگل به ترتیب پرترافیک‌ترین سایت‌های وب هستند. کار اصلی گوگل جستجو است و یاهو نیز بر جستجو تمرکز ویژه‌ای دارد. ترافیک بالای این دو سایت به خوبی اهمیت موتورهای جستجو را نشان می‌دهد. در واقع به سادگی می‌توان نتیجه گرفت بسیاری از مخاطبان احتمالی سایت‌ها هر روزه به یکی از این دو سایت سر می‌زنند.

موتورهای جستجو ابزار مناسبی هستند که خریداران به کمک آنها کالا یا خدمات مورد نیاز خود را می‌یابند. از سوی دیگر بررسی رفتار کاربران نشان می‌دهد که اغلب ده رتبه اول نتایج جستجو مورد توجه کاربران قرار می‌گیرد و آنها به سایت‌های لیست شده در این رتله‌ها مراجعه می‌کنند. بسیاری از کاربران دریافته‌اند که در بیشتر موارد ده رتبه اول نتایج جستجو می‌تواند خواسته آنها را برآورده سازد و هنوز هم علاقه دارند که تنها این سایت‌ها را مرور کنند. همه بررسی‌ها اذعان دارد که رتبه‌های بیشتر از 30 ترافیک بسیار کمی از موتورهای جستجو جذب می‌کنند.

البته موتور جستجو تنها روش کاربران برای یافتن وب سایت‌ها نیست. ممکن است آنها آدرس یک سایت را در منابع دیگری نظیر رادیو و تلویزیون روزنامه کتاب مجله و ... بیایند. آنها ممکن است بر روی لینک‌های درون ایمیل یا یک بنر کلیک کنند. توصیه سایت به دیگران هم روش مرسوم دیگری است. وب گردی یا همان مراجعه به لینک‌های موجود در صفحاتی مانند "پیوندها"، "سایت‌های دیگر"، "سایر منابع"، شبکه‌های اجتماعی آنلاین و ... هم گزینه‌ای دیگر است.

هر موتور جستجویی معتبر نیست. هزاران موتور جستجو وجود دارد اما تنها عده معدودی از آنها دارای اعتبار و محبوبیتی مناسب هستند. کسب رتبه بالا در موتور جستجویی که کاربران کمی دارد فایده چندانی ندارد. مدیران سایت‌ها به دنبال کسب رتبه‌های بالا در موتورهای جستجوی مهم و معتبر هستند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که عمده کاربران وب اطلاعات مورد نیاز خود را به کمک موتورهای جستجوی معتبر می‌یابند. در حال حاضر مهم‌ترین موتورهای جستجو به ترتیب عبارت‌اند از:

Google, Yahoo, MSN (Live), Ask (8).

معرفی سایت به موتورهای جستجو

تمام موتورهای جستجو صفحه‌ای برای معرفی سایت‌ها دارند. تنها کافی است آدرس صفحه اول سایت خود را به آن بدهید. با این کار آدرس سایتتان وارد برنامه کاری موتور جستجو می‌شود و اسپایدر آن به سایتتان مراجعه خواهد کرد. و همچنین حضور در فهرست‌ها می‌تواند در معرفی سایت به موتورهای جستجو مؤثر باشد. توصیه می‌شود بعد از تکمیل طراحی سایت آن را به فهرست‌های مهم و موضوعی معرفی نمایید. برای معرفی یک سایت به فهرست ابتدا باید مناسبترین گروه را بیابید. برای یافتن مناسب‌ترین گروه کلمات کلیدی سایت خود را در فهرست مورد نظر جستجو کنید و بررسی کنید که سایت‌های فهرست شده در نتیجه جستجو در چه گروه‌هایی قرار دارند. با جستجوی هر یک از کلمات کلیدی گروه‌های معرفی شده برای آن را یادداشت نمایید. متوجه خواهید شد که بعضی از گروه‌ها بیشتر از بقیه تکرار می‌شوند. اگر تعداد دفعات تکرار یک گروه بیشتر از سایر گروه‌هاست همان گروه مناسب‌ترین گروه برای سایت شما خواهد بود. همچنین اگر سایتی با زمینه کاری مشابه سایت خود درون یکی از گروه‌ها یافتید گروه آن سایت می‌تواند گروه مناسبی برای سایت شما باشد.

زمانی می‌توانید سایت خود را به فهرست‌ها معرفی کنید که به طور کامل طراحی شده باشد تمام لینک‌های آن فعال باشد و صفحات زیر ساخت نداشته باشد تمام عکس‌های آن بارگذاری شوند و بتواند احساس حرفه‌ای بودن را به مخاطبان خصوصاً ویراستاران سخت‌گیر فهرست‌ها منتقل کند.

معرفی سایت به فهرست البته در معرفی سایت به موتورهای جستجو نیز مؤثر خواهد بود. موتور جستجو برای آغاز به جمع‌آوری اطلاعات نیاز به یک نقطه شروع دارد و چه جایی بهتر از فهرست‌ها به خصوص یاهو و دیماز.

فهرست‌های کوچک بسیاری وجود دارند که شما می‌توانید به طور رایگان سایت خود را به آنها معرفی کنید. همچنین شما می‌توانید مقالات مفیدی را در زمینه فعالیتتان تهیه کنید و آنها را در سایت‌های بی‌شماری که حیات خود را مدیون این مقالات هستند منتشر کنید. دقت کنید در این مقالات آدرس سایت شما به صورت لینک قرار داده شود تا هم بینندگان با کلیک کردن بر آن بتوانند به سایت بیایند و هم اسپایدرها آن را دنبال کنند .

بالا بردن محبوبیت سایت

محبوبیت سایت به این معناست که چه تعداد از سایت‌های دیگر به سایتی خاص لینک داده‌اند. هر چه سایتی لینک‌های ورودی بیشتری داشته باشد محبوب‌تر می‌گردد. ایده‌ی اصلی نهفته در محبوبیت سایت این است که اگر سایت‌های بسیاری به سایتی خاص لینک داده‌اند لابد آن سایت چیزی قابل توجه برای عرضه دارد که ارزش لینک گرفتن را داشته است.

محبوبیت در پیوندها یکی از پارامترهای بسیار مهم و مورد توجه موتورهای جستجو است. شما به عنوان دارنده یک سایت توانایی ایجاد هر گونه تغییری در محتوای سایتتان به منظور کسب رتبه‌های بالاتر را دارید. اما زمانی که سعی در بهبودی وضعیت سایتتان در میزان محبوبیت دارید اوضاع بسیار فرق می‌کند.

اکنون شما با سایت‌های دیگران روبرو هستید و نمی‌توانید به راحتی اوضاع را به نفع خود تغییر دهید. آنها اگر بخواهند به شما لینک می‌دهند و اگر نخواهند کاری از دست شما ساخته نیست. شاید بتوانید مدیران بسیاری را متقاعد کنید تا با یکدیگر لینک معاوضه کنید اما به این نتیجه خواهید رسید که بعضی از آنها متقاعد شدنی نیستند!

علاوه بر تعداد لینک‌ها اهمیت و کیفیت آنها هم مورد توجه قرار می‌گیرد. بنابراین لازم است با دو مفهوم با کیفیت و مهم به خوبی آشنا باشیم:

  • یک لینک با کیفیت لینکی است که بین دو صفحه با زمینه فعالیت مشابه قرار دارد.
  • یک لینک مهم لینکی است که از یک سایت مهم می‌آید و یک سایت مهم نیز سایتی است که خود لینک‌های ورودی زیادی دارد .

آينده موتورهاى جستجوگر

در جستجوهايى كه از عملگرهاى بولين استفاده مى‌شود، جستجوهاى لفظى است. موتور دقيقاً همان كلمات يا عبارتى كه وارد شده است را جست و جو مى‌كند. زمانى كه كلمات ورودى داراى چندين معنى هستند، جستجوى صحيح آنها مشكل است. در اين حالت، اگر براى شما تنها يكى از معانى آن كلمه مهم باشد، احتمالاً شما نمى‌خواهيد ساير صفحات را كه شامل معانى ديگر كلمه است ببينيد. شما مى‌توانيد يك جستجوى لفظى ايجاد كنيد كه تا حدودى معنى‌هاى ناخواسته را حذف كند، اما بهتر اين بود كه خود موتور جستجو مى‌توانست اين كار را انجام بدهد.

يكى از حوزه‌هاى تحقيق در موتورهاى جستجوگر، جستجو براساس مفهوم است. به عنوان مثال، استفاده كردن از تحليل‌هاى آمارى صفحاتى كه شامل كلمات يا عباراتى است كه شما جست و جو مى‌كنيد، براى اينكه صفحات ديگرى را كه ممكن است شما به آن علاقه داشته باشيد پيدا كند. بديهى است كه در يك موتور جستجوگر مبتنى بر مفهوم، اطلاعات ذخيره شده براى هر صفحه، بيشتر است. هنوز بسيارى از گروه‌ها تلاش مى‌كنند تا نتايج و عملكرد اين نوع از موتورهاى جستجو را افزايش دهند. قلمرو ديگرى كه پژوهشگران درباره آن تلاش مى‌كنند، پرسش‌ها به زبان طبيعى ناميده مى‌شود. منظور از اين پژوهش اين است كه شما بتوانيد پرسشتان را به گونه‌اى تايپ كنيد مثل اينكه آن را از شخصى كه كنار شما نشسته است مى‌پرسيد و نيازى نباشد تا از عملگرهاى بولين يا ساختارهاى پيچيده براى پرسش استفاده كنيد. معروف‌ترين سايت جستجو به شيوه پرسش به زبان طبيعى، سايت AskJeeves.com است. اين سايت تنها با جملات ساده كار مى‌كند، اما تلاش بسيارى انجام مى‌شود تا اين روش جستجو گسترش يابد تا بتواند سئوالات پيچيده‌تر را هم بپذيرد.

همچنان تلاش‌هاى بسيارى براى افزايش كيفيت و ارائه خدمات بيشتر موتورهاى جست و جوگر انجام مى‌شود و هر روز شاهد خبرهاى جديدى در اين زمينه هستيم و رقابت بين سايت‌هاى داراى موتور جستجوگر بيشتر و بيشتر مى‌شود.

شانی کالا

شما میتوانید در فروشگاه اینترنتی شانی کالا  علاوه بر خرید محصولات به اطلاعات مورد نیاز علمی نیز دست پیدا کید و همچنینی این فروشگاه با در نظر گرفتن طیف وسیعی از نیاز های مشتریان خود سعی در جلب رضایت آن ها دارد. از مهم ترین ویژگی های این مجموعه می توان به نمونه هایی از زیر اشاره کرد:

  • ارائه ی کالاهای با کیفیت در مقابل قیمت متناسب به دلیل حذف واسطه ها
  • داشتن شعبه در سراسر ایران برای خدمات رسانی گسترده تر
  • ارسال سریع کالا ها به دست مشتریان
  • در اختیار گذاشتن انتخاب گزینه های متعددی برای خرید کالا ها به صورت قسطی و نقدی
  • انتخاب گزینه های مختلف برای چگونگی پرداخت های قسطی

انصراف از نظر

نظرات